ALLES OVER WANDELEN

Stappenteller

Een stappenteller (of pedometer) telt het aantal stappen dat je maakt tijdens een wandeling. Een stap is gelijk aan twee passen. De meeste stappentellers bepalen aan de hand van je paslengte en het aan stappen de gelopen afstand. De ietswat duurdere exemplaren hebben andere functies, zoals calorieŽnverbruik, stopwatch en een snelheidsmeter.

Andere methode om de lengte van je wandelroute te bepalen

De meeste stappentellers kunnen dus op een vrij betrouwbare wijze de lengte van je wandelroute bepalen. Ook met behulp van GPS en Wandelafstanden berekenen kan je de lengte van je wandeling bepalen. Een andere mogelijkheid is met behulp van je paslengte, een exact afgemeten afstand (bijvoorbeeld langs de snelweg) en een stopwatch. Hieronder de handleiding met drie rekenmachines.

Paslengte bepalen

Om de paslengte te bepalen loop je in een gemiddeld geleidelijk tempo een exact afgemeten afstand en daarbij tel je het aantal stappen. Het aantal stappen deel je door de gelopen afstand. Het resultaat is je staplengte. Dit getal delen door twee geeft je paslengte. Bijvoorbeeld: 725 stappen gelopen in een kilometer: 1000/725 is afgerond 1.38 meter per stap. Paslengte wordt dan 0.69 meter. De gemiddelde paslengte voor een volwassen man is 0.70 meter. Bij vrouwen is deze 0.60 meter.

Wat is de gelopen afstand (in meters):

Het aantal stappen is:

Zo correct?

Je paslengte is: 

Bepalen gelopen afstand per minuut en wandelsnelheid per uur

Hierna ga je in hetzelfde looptempo (dus met dezelfde paslengte) een minuut wandelen en je telt hierbij het aantal passen. Het aantal gelopen passen wordt vermenigvuldigd met je paslengte. Het resultaat is het aantal gelopen meters per minuut. Vermenigvuldig je dit getal met 60 dan krijg je de gelopen afstand per uur.

Hoeveel passen doe je in een minuut:

Wat is je paslengte (in meters): (decimaal met punt)

Zo correct?

De gelopen afstand is:

Je wandelsnelheid is:

Bepalen gelopen afstand van een wandeling

Met deze rekenmachine kan je de lengte van je wandelroute bepalen

Hoeveel passen doe je in een minuut:

Wat is je paslengte (in meters): (decimaal met punt)

Duur van de wandeling (in minuten):

Zo correct?

De gelopen afstand is:

Je wandelsnelheid is:


Opmerkingen

  • Voor de duidelijkheid: de paslengte is iets anders als de staplengte. Deze laatste lengte is gelijk aan twee maal de paslengte.
  • Je moet een vrij lange afstand lopen om je paslengte goed te kunnen bepalen. De lengte van deze test wandel mag niet te kort zijn, omdat anders je paslengte niet echt betrouwbaar is.
  • Wanneer je een beginnende wandelaar bent kan je het beste zo nu en dan je paslengte opnieuw bepalen, omdat je paslengte in de loop van de maanden langer wordt.
  • Houdt er rekening mee dat je paslengte afhankelijk is van het terrein waarop je loopt. Bij zwaardere omstandigheden zal je paslengte kleiner zijn.
  • Grotere passen maken betekend niet altijd dat je sneller bij je bestemming bent. Een langere paslengte kost meer energie, wat op de langere duur ten koste kan gaan van je pasfrequentie. Bij efficiŽnt wandelen is de paslengte en pasfrequentie goed in balans.
  • Hoe gelijkmatiger je wandelt hoe betrouwbare de berekening van de gelopen wandelroute is.


Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site