Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 
Wandelkleding

 

 

 

Reizen algemeen
De voordelen van de juiste wandelkleding dat hoort bij het jaargetijde en het gebied waarin je gaat wandelen mag je niet onderschatten. Zo zal je tijdens een natte en gure herfstwandeling andere kleding nodige hebben dan tijdens een strandwandeling hartje zomer.
 

Om te beginnen een overzicht van veel gebruikte materialen.

 
Coolmax Lycra Fleece Windstopper Goretex Super Roubaix
Coolmax Lycra Windstopper Goretex Super Roubaix
Gecombineerd met Lycra houdt dit materiaal het lichaam droog
en koel, zelfs
onder warme omstandigheden.
Fleece is zeer goed isolerend, vocht wordt goed afgevoerd en is bovendien een vrij licht materiaal. Gemaakt van
licht materiaal
dat de (koude) wind tegenhoudt. Heeft ook goede ademende eigenschappen.
Deze stof houdt regen tegen.
Transpiratie kan wel naar buiten. Hierdoor is de stof waterdicht en ademend.
Deze stof heeft de kenmerken: isolerend, sterk duurzaam en zacht. Het materiaal voor winterkleding.
 
 
Winterkleding voor de Nordic Walking en Powerwalking
De eigenschappen van wandelkleding tijdens Nordic Walking en Powerwalking zijn gelijk aan die van hardloopkleding.

Onderkleding.
Thermo onderkleding (bekende merken zijn: odlo en craft) zorgt er voor dat je het transpiratievocht goed kwijt raakt en houdt de warmte vast. Hierdoor blijft je lichaam droog en op de juiste temperatuur. Bij een katoenen t-shirt is dat niet haalbaar, omdat het veel vocht neemt op. Dit komt omdat katoen een holle natuurvezel is, die veel vocht kan absorberen. Bij kunststofvezels is dat niet het geval: deze zijn niet hol en nemen daarom ook minder vocht op, vochttransport is daarom ook beter. Bij erg koud weer kan je twee dunne thermoshirtje over elkaar te dragen. Tussen de lagen vormt zich een warm luchtlaagje.

Bovenkleding.
Ook bij de bovenkleding is van belang dat deze goed ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Ook moet het winddicht en regenbestendig zijn. Een goed wandeljack bevat deze drie eigenschappen. De stof waarvan het gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht door laat maar regendruppels niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels.
 
 
Winterkleding voor de gewone wandelaar
In de wintermaanden kan je het beste gebruikmaken van drie lagen kleding. Het voordeel is niet alleen dat je door meerdere lagen te dragen je lichaamswarmte beter vasthoudt, maar ook dat je onderweg een iets uit kunt doen als het toch te warm blijkt te zijn.

1e laag: Vocht afvoerende laag.
Door het dragen van thermische onderkleding (bekende merken zijn: odlo en craft) zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Thermische kleding is gemaakt van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.

2e laag: Isolerende laag.
Deze laag is een vest of een trui dat je warm houd. De dikte van deze isolerende tussenlaag is afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook deze laag moet goed transpiratievocht kunnen afvoeren. Kleding dat gemaakt is van fleece is prima te gebruiken. Fleece is zeer goed isolerend, vocht wordt goed afgevoerd en is bovendien een vrij licht materiaal.

3e laag: Winddichte, waterafstotende en ademende laag.
Deze laatste laag is een wandeljack dat moet je beschermen tegen wind (zie ook de pagina Gevoelstemperatuur) en regen. Het gebruik van deze laag is afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer het droog en niet al te koud is zijn de eerste twee lagen vaak voldoende. Ook deze laag moet het transpiratievocht kunnen afvoeren.


Zomerkleding
Draag bij warme omstandigheden dunnere en luchtigere sportkleding (bijvoorbeeld een singlet). Deze ventileert goed, zodat het lichaam de warmte gemakkelijk kwijt kan. Gebruik geen katoenen t-shirt, omdat deze te veel vocht opneemt. Bij niet al te warm weer kan je ook gebruik maken van dun thermoshirt. Draag in de zomer geen zwarte kleding, omdat deze warmte absorbeert. Gebruik dus op zeer warme dagen zo veel mogelijk witte kleding.


Tights
Voor degene die aan Nordic Walking of Powerwalking doen zijn er strakke broeken te koop: de tights. Deze zijn vochttransporterend en verkrijgbaar met een korte, halflange en lang pijp en in diverse diktes. Koop een tight niet te strak, omdat je anders mogelijk last zult hebben van onvoldoende bewegingsvrijheid. Ook ontstaat er bij koud weer een isolerend warm luchtlaagje.


Regenkleding
Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig/winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten.


Wandelsokken
Door het dragen van speciale wandelsokken (goede merken zijn Falke en X-Socks) wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. Vaak zijn wandelsokken verkrijgbaar in verschillende diktes: in de wintermaanden gebruik je de wat dikkere exemplaren om de warmte beter vast te houden. De duurdere sokken hebben hielbescherming, teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts teken.
Voor meer informatie: Wandelsokken.


Muts
Bij koud weer kan je het beste een muts dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest. Als het erg koud is kan je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor kou (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline.


Pet
Tijdens de zomer bij fel zonlicht is het verstandig een pet met een klep te dragen.


Handschoenen
Maak in de winter niet te snel gebruik van handschoenen of wanten. In het begin kan het wat koud zijn zonder, echter je handen komen vrij snel op temperatuur. Voor echt koude omstandigheden zijn er thermische handschoenen te koop.

 

Tenslotte nog wat tips
· Een wandelbroek met afritsbare broekspijpen  is heel handig in het gebruik. Niet alleen tijdens warme dagen, maar ook bij wandelingen door gebieden met hoog water.
   
· Ga altijd de weersvoorspellingen goed na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor het loopweer: Buienradar en weersverwachting.
   
· Let er ook op dat wandelkleding voldoende binnen- en buitenzakken heeft.
   
· Koop een wandeljack dat voldoende mogelijkheden heeft om ventilatieopeningen te maken.
   
· Wandelkleding moet in de eerste plaats doelmatig (drie lagen systeem) zijn. Het mag niet knellen (knellende kleding voorkomt een goede bloedsomloop), schuren, irriteren en het moet het lekker zitten. En als het even kan er mooi uitzien.
   
· Zorg er voor dat je gezien wordt in het donker. Gebruik een lampje of/en draag goed zichtbare kleding eventueel met fluorescerende strepen.
   
· Ook is het belangrijk dat je voldoende zicht blijft houden en goed kan horen bij het dragen van een pet of muts tijdens het wandelen op een (drukke) openbare weg.
   
  Stuur door 

 

 

 

 

Start: December 2007 Laatst gewijzigd op: