Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 
Wandelen en omstandigheden

 

 

 

Reizen algemeen
Deze pagina gaat over wandelen de tijdens de herfst, winter, lente en zomer. Ook de voordelen en nadelen van wandelen 's morgens vroeg, 's middags en 's avonds.
Herfst
Tijdens de herfst zal het vaker regenen. Laat je niet weerhouden om toch te gaan wandelen tijdens minder goede weeromstandigheden. Gaan wandelen wanneer het regent is niet echt goed voor je motivatie, maar kan dat wel worden als blijkt dat het prima gaat met de juiste wandelkleding.
De herfst is vaak op z'n mooist in de vroege herfst. Ideaal wandelweer dus.
Winter
Besteed tijdens de wintermaanden meer tijd een de warming-up en cooling-down ter voorkoming van blessures. Als het erg koud is kan je ook thuis de warming-up en cooling-down doen.
Als er een harde gure wind staat is het een stuk kouder. Houdt rekening met deze extra koude omstandigheden. Voor meer info: Gevoelstemperatuur.
Oppassen met gladheid. Draag eventueel wandelschoenen met een wat grovere zool.
Voor info: Wandelen in de herfst en winter.
Lente
Vooral de eerste trainingen in de lente bij warm weer gaan misschien wat minder plezierig, omdat je lichaam niet is gewend aan warme weersomstandigheden. Het lichaam past zich vrij snel aan. Zo gaan de huidporin na een aantal trainingen een stuk gemakkelijker open. Doe het daarom bij de eerste warme lentedagen gewoon wat rustiger aan.
Zomer
In de zomer bij temperaturen rond de 25 Celsius is het verstandig langzamer en korter te trainen en meer te drinken voor, tijdens en na je training.
Tijdens een zware training of op een warme dag kan het vochtverlies oplopen tot een liter per uur. Bij een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht (dat is 1,5 liter voor iemand van 75 kg) gaat het prestatievermogen duidelijke achteruit. Drink daarom voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten voldoende. Meer drinken dan een liter per uur heeft geen zin omdat je lichaam niet meer vocht kan verwerken. Voor meer info: Vochtverlies bepalen.
Veel wandelaars gaan in de zomer ook fietsen. Wandelaars kunnen het beste een licht (zo'n 100 omwentelingen per minuut) verzet gebruiken.
's Morgens
's Morgens vroeg gaan wandelen kan natuurlijk prima. Het kost misschien wat moeite om je bed uit te komen. Het voordeel is dat je de dag goed begint! Je moet er wel rekening mee houden dat de eerste trainingen 's Morgens vroeg misschien wat minder goed verlopen, omdat je lichaam nog niet helemaal is gewend. De ene mens kost het wat meer moeite dan de andere: je heb ochtend- en avondmensen.
Je kunt ook regelmatig naar je werk gaan wandelen. Of van je werk naar huis. Zorg er wel voor dat je het een en andere goed organiseert. Leg bijvoorbeeld
's Avonds verschillende soorten wandelkleding klaar; het weer kan 's Nachts altijd omslaan.
Wanneer je heel vroeg (een uur of zes) gaat wandelen kan je meer genieten van de natuur: dauw op de velden, op komende zon en zingende vogels. Bovendien is er nog weinig verkeer op de weg.
Wanneer je traint voor een georganiseerde wandeltocht die vroeg start is het verstandig om regelmatig vroeg te beginnen met een training. Je lichaam raakt dan gewend aan een inspanning 's Morgens vroeg.
Hartje zomer is het 's Morgens vroeg een stuk minder warm.
's Middags
Hartje zomer wandelen kan het in de middag een stuk warmer zijn.
Neem op een warme dag voldoende vocht mee.
Gebruik tijdens zonnige dagen voldoende zonnebrandolie. Breng deze na 2 uur opnieuw aan.
Neem ook op minder mooie dagen een petje, zonnebril en zonnebrandolie mee. Het kan altijd prachtig weer worden.
's Middags gaan wandelen kan mogelijk een middagdip voorkomen. Opmerking: vrij veel mensen krijgen na het gebruiken van een zware lunch een middagdipje.
Tijdens de wintermaanden kan je 's Middags bij daglicht wandelen. Dus ook in de duinen en het bos.
's Avonds
Een nadeel van een geplande avondtraining is dat je soms de training moet overslaan wegens onverwachts tijdgebrek (bijvoorbeeld overwerk) of sociale verplichtingen.
Wanneer je 's Avonds voor het eten gaat trainen: gebruik voor de training iets lichts (rijstwafel, rijst, salade, boterham, ect) en pas na de training de warme maaltijd.
Gebruik twee uur voor een zware training geen uitgebreide vaste maaltijd.
Sporters slapen over het algemeen beter. Het is echter onverstandig om twee uur voordat je gaat slapen een zware training te doen. Voor meer info: Tips om beter te slapen.
Wanneer je een drukke dag heb gehad geeft een rustige wandeling vaak een rustgevend effect.
Een nadeel kan zijn dat je wandelen in het donker minder plezierig vind.
Wanneer je niet graag s avonds in donker loopt kan je gaan wandelen op een loopband.
Tijdens de zomermaanden is het nog lang licht. Hartje zomer gaat de zon pas om 22.00 uur onder.
Mogelijk kan je genieten van een rode ondergaande zon.
Zorg er voor dat je gezien wordt. Gebruik 's avonds kleding met reflecterende strepen, zodat auto's en fietsers je zien in het donker.
Gebruik in het donker geen MP3 speler.
Stuur door 

 

 

 

 

Start: December 2007 Laatst gewijzigd op: