Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 
Herstel hartslag

 

 

 

Reizen algemeen
Het bepalen van je herstel hartslag direct na afloop van een training is een prima methode voor het bepalen van je conditie.
Het berekenen van je herstel hartslag direct na afloop van een training is een prima methode voor het bepalen van je conditie. Wanneer je hartslag na een hersteltijd van één minuut tussen de 30-40 slagen is teruggelopen heb je een goede conditie.

Wanneer je niet in bezit bent van een Hartslagmeter kan je prima je hartslag meten aan je pols of hals. Tel 10 (of 15) seconden het aantal slagen en vermenigvuldig de uitkomst met 6 (of 4). Voorbeeld: het aantal slagen is 22 na 10 seconden. 6 x 22 is 132 hartslagen per minuut (hpm).
 
Na langere inspanningen
· Na een goede warming-up wandel je 15 minuten in een vlot tempo (60 - 80 procent van je maximale hartslag). Tel het aantal slagen direct na afloop. Doe hetzelfde na 1 minuut. Het verschil is je herstel hartslag.
·
Herstel Betekenis
< 20 Slecht
20 - 29 Redelijk
30 - 39 Goed
40 - 49 Zeer goed

50 - 60

Uitstekend
> 60 Uitmuntend
Na korte maximale inspanningen
· Na een goede warming-up wandel je één minuut maximaal. Tel het aantal slagen direct na afloop. Doe hetzelfde na 1 minuut. Het verschil is je herstel hartslag.
·
Herstel Betekenis
< 10 Slecht
11 - 20 Redelijk
21 - 30 Goed
31 - 40 Zeer goed
> 41 Uitstekend
Tenslotte
· De daling na de eerste minuut zegt veel over je conditie. De waarde na 2 minuten en verder vertelt ook het nodige maar heeft minder betekenis. De eerste minuut daalt je hartslag het snelst, daarna daalt deze geleidelijker langzamer.
· Bekijk regelmatig je hartslag één minuut na afloop van een training.
· Hoe beter de conditie, hoe sneller de hartslag daalt.
· Ook je rusthartslag zegt veel over je conditie. Wanneer deze lager wordt gaat je conditie vooruit.
· Zie ook: Wandelen met hartslagmeter.
Stuur door 

 

 

 

 

Start: December 2007 Laatst gewijzigd op: